Tudomány

Szivárványszínű felhő tűnt fel az égen Kínában

Igazi égi tüneményben lehetett gyönyörködni az elmúlt hetekben Kínában – írja az Időjép. Augusztus 16-án a Jünnan tartományban lévő Puer városban, nemrég pedig Haikou vároban készültek olyan látványos felvételek, amiken a szivárvány színeiben játszó gomolyfelhők láthatók.

A cikk felhősapkának nevezi a jelenséget, ami nem áll távol a valóságtól, hiszen a felhőtorony tetejét egy járulékos felhőtípus, az ún. sapkafelhő vagy felhősapka (pileus) takarta be, ami akkor alakul ki, amikor a magasba törő gomolyfelhő emelkedésre kényszeríti az áramló levegőt, ami emiatt lehűl és kondenzálódik a benne lévő nedvesség létrehozva a sapkára emlékeztető felhőt.

Az ilyen felhősapkák már önmagukban is látványosak, de a tüneményt ezúttal tovább fokozta a felhő irizálása. Ez egy olyan légköroptikai jelenség, ami akkor alakul ki, amikor a felhőt alkotó apró vízcseppeket elérő napfény elhajlást szendved, és ennek következtében a fény színeire bomlik szét. Minél közelebb áll egymáshoz az elhajlást okozó vízcsepp és a fény hullámhosszának mérete, annál látványosabban, élénkebben tündököl a jelenség. A sapkafelhőt egyenletes méretű vízcseppek alkotják, ezért tud különösen élénk, látványos színekben pompázni irizálás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik