Tudomány

Vörös lidérceket fotóztak a sivatagban

Ritka légköri jelenséget örökítettek meg az Atacama sivatagban – írja a Universe Today. A felvétel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) La Silla Obszervatóriumánál készült.

A képen piros sávok láthatóak az éjszakai égbolton, a jelenséget vörös lidércnek nevezik.

A ködfénykisülések rövid felvillanások, amelyek a zivatarfelhők fölött alakulnak ki nagyobb villámlások után. A vörös lidércek igen magasan, 50-90 kilométerrel a felszín felett jönnek létre.

Az égen megjelenő vörös fényekről évszázadok óta mesélnek az emberek, a tudományos közösség viszont sokáig figyelmen kívül hagyta a jelenséget, még akkor is, amikor tekintélyes pilóták vagy kutatók is írták le őket. 1989-ben aztán a Minnesotai Egyetem szakértőinek sikerült képeket készíteniük a fényekről, azóta a kutatókat komolyan foglalkoztatja a jelenség, igaz, továbbra is viszonylag ritkák az észlelések.

Zdenek Bardon/ESO

Az ESO új fotója egészen festményszerű. A vörös lidércek a horizonton alacsonyan láthatóak, a háttérben zöldes ragyogás, úgynevezett légköri fény figyelhető meg. Utóbbi hátterében az áll, hogy nappal a napsugárzás elektronokat lök ki az atmoszférában lévő nitrogénből és oxigénből, éjszaka pedig ezek a részecskék ismét az atomokhoz és molekulákhoz kapcsolódnak, ragyogást hozva létre. A légköri fény általában  csak nagyon sötét égbolton, fényszennyezéstől mentes körülmények között látható.

Magas tengerszint feletti magassága és elzártsága miatt a La Silla tökéletes helyszín az ilyen szokatlan jelenségek megörökítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik