Tudomány

Folytatódik a magyar Ősvilági Pompeji vizsgálata

Folytatódik a világszinten is kivételes ipolytarnóci leletek vizsgálata – derül ki a Magyar Természettudományi Múzeum közleményéből. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai a legújabb technikákat, 3D-s szkennelést is bevetve elemezték a miocén nyomokat.

Az Ősvilági Pompeji páratlan földtani örökségének tudományos kutatása 1836-ban kezdődött el, gerinces ősállatainak nyomait 1900 óta térképezik fel. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság SKHU/1902/1.1/037 INTERREG projektjének részét képező legújabb vizsgálatokkal Kordos Lászlóék 2015-ben elkezdett, 3D-s lézerszkennelést is alkalmazó reambulációját folytatták. Dr. Botfalvai Gábor paleontológus, a Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának vezetőjének és kollégáinak tanulmánya a nívós Historical Biology folyóiratban már meg is jelent.

Nagy Zoltán / MTVA Ipolytarnóc, 2017. június 24. Vulkáni katasztrófa által betemetett 7-8 millió éves üledékek az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület tanösvényén kutatás folyik.

Az ipolytarnóci őslábnyomok 3D-s szkennelésének egy fontos pozitív hozadéka, hogy a szabadon hozzáférhetővé tett modellek digitális változatát további vizsgálatoknak lehet alávetni.

A modellek nemcsak a nemzetközi paleontológus szakma, hanem az őslénytan iránt érdeklődő nagyközönség számára is érdekesek lehetnek.

A 3D-s modellek internetes publikálásával és azok szabad hozzáférésével lehetővé válik majd az ipolytarnóci lábnyomok részletes vizsgálata a világ bármely pontjáról, a Miocén Park kutatása folytatódik.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában a legújabb tudományos felfedezések ásatási helyszíneit a geológiai tanösvény túravezetésein ismerhetik meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik