Tudomány

Vízzel borított bolygót találhattak a közelben

Egy új tanulmányban a szerzők egy igen izgalmasnak tűnő exobolygót mutatnak be – írja az IFLScience. A TOI-1452 b jelű égitest egy bináris rendszerben, egy kis csillag körül kering a Földtől nagyjából 100 fényévre, gyakorlatilag a Naprendszer szomszédságában.

A bolygó nagyobb és nehezebb lehet a Földnél, felszínét pedig víz boríthatja.

A kutatók szerint az égitest 30 százalékban víz, ami a földi 1 százalékhoz képest óriási arány. Az objektum 11 nap alatt kerüli meg csillagát, és a lakható zónán belül fekszik, ahol elvileg folyékony, fagyott és gáz állapotában is létezhet víz. Amennyiben a szakértők következtetései helyesek, az égitesten egy hatalmas óceán van.

BENOIT GOUGEON, UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL Illusztráció a TOI-1452 b felszínéről.

„A TOI-1452 b az egyik legjobb eddigi jelölt egy óceánbolygóra” – mondta Charles Cadieux, a Montréali Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, az objektum sugara és tömege sokkal kisebb sűrűséget sugall, mint amit egy alapvetően fémből és kőzetből álló bolygótól, például a Földtől elvárható.

A csillagászok a NASA TESS távcsövének adatait elemezték, a megfigyelésekből egy, a Földnél nagyjából 70 százalékkal nagyobb bolygójelölt rajzolódott ki. A későbbi vizsgálatokkal még jobban megismerték az égitestet, a québeci Mont-Mégantici Obszervatórium fontos szerepet játszott a kutatásban. Közelsége és tulajdonságai miatt a TOI-1452 b-t a későbbiekben a James Webb űrtávcsővel is érdemes lesz figyelni.

Az érintett csillagrendszer két vörös törpéből áll, melyek kisebbek és halványabbak a Napnál. A két csillag 14,5 milliárd kilométerre kering egymástól, ez nagyjából a Nap-Pluto távolság 2,5-szerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik