Tudomány

Új betegség üthette fel fejét Indiában

Kutatók egy új, Indiában megjelent, általuk paradicsominfluenzának vagy paradicsomláznak nevezett betegségre figyelmeztetnek – írja az IFLScience. A fertőző rendellenesség oka egyelőre nem ismert, a betegség hatására vörös, akár egy kisebb paradicsom méretét is elérő hólyagok keletkeznek. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a paradicsominfluenzának köze lehet más, a régióban elterjedt betegségekhez.

Vasso Apostolopoulos, a Victoria University munkatársa és kollégái tanulmányukban arról számolnak be, hogy Kerala és Orisza államokban több mint száz, ötévesnél fiatalabb gyermek fertőződött meg.

Az első esetet május 6-án, a keralai Kollam térségében regisztrálták, azóta az államban több településen, illetve az oriszai Bhuvanesvarban is felbukkant a betegség.

Peter Adams / Getty Images

A paradicsomlázban szenvedő gyermekek influenzaszerű tüneteket produkálnak, a fertőzés legszembetűnőbb jelei azonban a fájó, vörös hólyagok. A jelentés alapján a betegség igen fertőző, bár úgy tűnik, nem életveszélyes, és viszonylag enyhe, hét-tíz napig tart. Apostolopoulos szerint a páciensek többsége fiatal, és nem tudni, hogy mi történik, ha a fertőzés immunhiányos vagy idősebb személyekre terjed át. „Jelenleg még mindig elszigetelt, és úgy tűnik, nem terjedt Indián túlra” – tette hozzá.

A szakértők akkor állapítják meg, hogy paradicsominfluenza okozza a megbetegedést, ha a tesztek révén a dengue-, a chikungunya- és a Zika-lázat, a varicella-zoster vírust, valamint a herpeszt kizárták. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a tünetek más, nem tesztelt fertőzésekkel is összefüggésbe hozhatóak. A kórokozót egyelőre nem sikerült izolálni.

Független kutatók szerint az embereknek meg kell őrizniük a nyugalmukat, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenniük. Ashley Quigley, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa kiemelte, egyelőre nem tudni, hogy a járványt egyetlen vagy több vírus idézi-e elő. A szakértő úgy gondolja, minden azonosított vírus sürgős laboratóriumi elemzésére és genotipizálására van szükség annak igazolásához, hogy a paradicsominfluenza hátterében valóban egy új vírus áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik