Tudomány

Hernyószerű baktériumok élnek az emberek szájában

Testünkben rengeteg ártalmatlan, sok esetben kifejezetten hasznos mikroba él. Egy új tanulmányban a szakértők a szájban előforduló Neisseriaceae baktériumcsaládra fókuszálnak – írja a ScienceAlert. A csoportba többek egy olyan nemzetség tartozik, melynek fajai hernyókra emlékeztetnek.

Ezen nemzetség nagyjából az emberek felénél van jelen.

A friss eredmények alapján a furcsa forma azért alakult ki, mert jobban passzol a szájüreg környezetéhez.

Az új vizsgálat sokat elárul a szájban lévő biológiai sokféleségről, és segít jobban megérteni a bakteriális alkalmazkodóképességet.

„Munkánk rávilágít a baktériumok többsejtűségének és longitudinális osztódásának alakulására” – állítja Silvia Bulgheresi, a Bécsi Egyetem sejtbiológusa és Frédéric Veyrier, a Francia Tudományos Kutatóintézet szakértője. A csapat szerint a Neisseriaceae család tagjai jó modellek lehetnek ezen folyamatok tanulmányozására morfológiai plaszticitásuk és genetikai nyomon követhetőségük miatt.

CC BY 4.0 Philipp Weber and Silvia Bulgheresi

A száj nem éppen a legbarátságosabb környezet a mikrobák számára, a belső felületen lévő sejtek folyamatosan hámlanak, ahogy új sejtek veszik át a helyüket, a nyál pedig tovább bonyolítja a helyzetet. A kutatók úgy gondolják, hogy a Neisseriaceae egyes fajainál ezért alakult ki különös szaporodás.

A szakértők elektronmikroszkóppal vizsgálták a baktériumok formáját és sejtes növekedését. Ezt követően rúd alakú organizmusoknál vezettek be genetikai változásokat, hogy felmérjék, képesek-e a szaporodás révén hernyó formát ölteni. Az adatok azt bizonyítják, hogy a mikrobák rúd alakú ősökből fejlődtek ki.

Ma a baktériumok hosszanti tengelyük mentén osztódnak, a létformák viszont nem válnak szét egymástól. Ily módon egy közös, külső membránba csomagolt, szegmentált fürt jön létre. A csoportokban egyes példányok eltérő formát öltenek, talán hogy egyedi feladatokat lássanak el a közösség számára. Laboratóriumi körülmények között a fürtöket nem sikerült reprodukálni, talán azért, mert a kutatók nem tudtak minden genetikai eseményt bevezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik