Tudomány

Gigantikus anyagsugarat figyeltek meg az űrben

Luke Barnes, a Nyugat-Sydney-i Egyetem munkatársa és kollégái a The Conversation felületén mutatják be legújabb tanulmányukat. A szakértők az ég egyik legnagyobb fekete lyukhoz köthető jetjére bukkantak.

Az anyagsugár több mint 1 millió fényév hosszú, és közel fénysebességgel lövell ki.

A 93 millió fényévre található, NGC 2663 jelű galaxis kozmikus szempontból a szomszédban fekszik. A rendszer egy normál teleszkóppal nem tűnik igazán különösnek: elliptikus, és nagyjából tízszer több csillagot tartalmaz, mint a Tejútrendszer.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Barnesék az ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) rádiótávcső-hálózattal vizsgálva viszont egy jetet észleltek a galaxisban, amely a központi szupermasszív fekete lyukból származik. A sugárnyaláb nagyjából 50-szer nagyobb magánál a galaxisnál, amennyiben szabad szemmel láthatnánk az égen, a Holdnál is méretesebbnek tűnne. Noha korábban is felfedeztek már hasonló jetet, az új nyaláb mérete, illetve az NGC 2663 közelsége miatt kivételes.

Az eredmények azt is felfedték, hogy az intergalaktikus anyag összenyomja a jet oldalát, amely így hol összehúzódik, hol kitágul. A kutatók szerint visszacsatolásról van szó: az intergalaktikus anyag táplálja a galaxist, a galaxisban fekete lyuk jön létre, a fekete lyuk jetet alakít ki, amely aztán lelassítja az anyag beáramlását a galaxisba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik