Tudomány

Űrséta közben hibásodott meg egy orosz űrruha

Meg kellett szakítani két orosz kozmonauta űrsétáját szerdán, mivel egyikük űrruhája meghibásodott – írja az MTI. Az esetről az orosz állami űrhivatal, a Roszkoszmosz számolt be.

Oleg Artyemjevnek mintegy három órával az űrséta megkezdése után akadt gondja űrruhája akkumulátorával. Emiatt vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

„Oleg, dobj el mindent, és menj vissza” – volt hallható a moszkvai repülésirányítástól az élőben közvetített űrséta során.

Dobj el mindent, és azonnal indulj vissza… gyere vissza, és kösd rá magad az állomás áramellátására

– tették hozzá.

Handout / NASA / AFP

A Roszkoszmosz hangsúlyozta, a helyzet nem veszélyeztette Artyemjev egészségét, ezt pedig a NASA is megerősítette. Társa, Denisz Matvejev előbb besegítette Artyemjevet a zsilippe, majd ő is utasítást kapott, hogy térjen vissza a fedélzetre. A Roszkoszmosz szerint a befejezetlen teendőket egy későbbi űrsétán fogják elvégezni.

Az eredetileg hétórásra tervezett művelet során az űrhajósoknak többek között két kamerát kellett volna bekötniük. Az ISS fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik