Tudomány

Hatalmas krátert találtak az óceán fenekén

Uisdean Nicholson, a skóciai Heriot-Watt Egyetem geológusa és kollégái a The Conversation felületén ismertetik új tanulmányukat. A kutatók az óceán fenekét térképezték fel, amikor egy korábban ismeretlen potenciális becsapódási kráterre bukkantak. A közeli Nadir-fenékhegy után Nadirnak elnevezett mélyedés egyidős a 66 millió éves Chicxulub-kráterrel. Utóbbit egy hatalmas aszteroida alakította ki a kréta kor végén, a dinoszauruszok bukásakor.

Kérdés, hogy van-e kapcsolat a Nadir és a Chicxulub között. Amennyiben sikerül igazolni a mélyedés jelenlétét, komoly tudományos érdeklődés alakulhat ki körülötte, hiszen igen kevés tengeri becsapódási kráter ismert.

A szakértők azt vizsgálták, hogy miként vált el egymástól Dél-Amerika és Afrika a kréta korban. A kutatók 2020 végén az adatokat elemezve egy furcsa formációra lettek figyelmesek.

Afrikától nyugatra mintha egy közel 10 kilométer átmérőjű és több száz méter mély krátert észleltek volna az üledék mélyén.

A mélyedés több tulajdonsága is ütközéses eredetre utal. A szakértők egyéb keletkezési lehetőségeket is megvizsgáltak, de egyik másik magyarázat sem volt összhangban az adatokkal.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A csapat modellezéssel elemezte a potenciális becsapódást, az eredmények alapján a krátert egy 400 méter átmérőjű aszteroida hozta létre, amely 800 méter mély óceánba hullott. Az ütközés katasztrofális hatással járhatott, 800 méter vastag vízoszlop alakulhatott ki, és egy óriási, több száz kilométerről is látható tűzgömb jöhetett létre. A tengerfenéken földcsuszamlások jelentkezhettek, és cunamik sorozata indulhatott meg.

A formáció fő különlegessége, hogy közel egyidős a Chicxulub-eseménnyel. Amennyiben a Nadir-kráter valóban egy becsapódáshoz köthető, talán kapcsolat is van a két esemény között. Nicholsonék elképzelhetőnek tartják, hogy a két objektum egyetlen szülőaszteroidától származik. Ha tényleg így van, úgy a kettős ütközés fokozta a kihalási hullám súlyosságát. A második lehetőség, hogy a Nadir egy hosszabb becsapódási sorozat része volt, egy ilyen periódust egy korábban, a kisbolygóövben bekövetkezett ütközés idézhetett elő. A harmadik magyarázat, hogy véletlen egybeesésről van szó.

A későbbi vizsgálatok remélhetőleg segítenek megismerni a formáció pontos eredetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik