Tudomány

Kihalt fajt hoznának vissza a kutatók

WWF / Australian Info Service / Biosphoto via AFP
WWF / Australian Info Service / Biosphoto via AFP

Több millió dolláros kutatási projektbe kezdenek ausztrál és amerikai kutatók, amelynek célja, hogy visszahozzák a nagyjából száz évvel ezelőtt kihalt erszényesfarkast, más néven tasmán tigrist. A csapat őssejtek és a génszerkesztési technológia segítségével teremtené újjá a fajt, és nem tartják kizártnak, hogy az első tigris 10 éven belül visszatérhet a vadonba – írja a BBC.

Az ausztrál és amerikai tudósokból álló csoport tervei szerint egy élő erszényes fajból vennének őssejteket, amelyek az erszényesfarkaséhoz hasonló DNS-sel rendelkeznek. Ezt követően génszerkesztési technológiával visszahoznák a kihalt fajt – vagy annak rendkívül közeli hasonmását. Amennyiben sikerülne mindezt elérni, az komoly tudományos áttörés lenne. Sok kutató azonban szkeptikus a projekttel, mondván a kihalás visszafordítása egy mesebeli tudomány. Jeremy Austin, az Australian Centre for Ancient DNA munkatársa szerint

a projekt inkább a médiafigyelemről szól a tudósok számára, és kevésbé a komoly tudományról.

Az állat a tasmán tigris becenevet a hátán húzódó csíkok miatt kapta, azonban valójában egy erszényes ausztrál emlős. A tasmániai tigrisek populációja akkor kezdett csökkenni, amikor az emberek megérkeztek Ausztráliába, majd amikor a dingók megjelentek a területükön. Végül az erszényes Tasmánia szigetén kóborolt szabadon, ahol kihalásig vadászták. Az utolsó fogságban tartott tasmán tigris 1936-ban pusztult el a Hobart állatkertben.

A tasmán tigris visszahozatalának ötlete egyébként már több mint 20 éve létezik. Az Ausztrál Múzeum 1999-ben kezdte el az állat klónozását célzó projektet, és azóta időközönként különböző kísérleteket tettek arra, hogy életképes DNS-t nyerjenek ki vagy építsenek újra mintákból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik