Tudomány

Tűzgömböt figyeltek meg Madrid felett

Július 31-én egy különösen fényes meteor jelent meg a spanyol főváros felett – számol be a Space.com. Az objektumot sikerült visszakövetni forrásához, egy több ezer éve széthullott üstököshöz.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Föld légkörében megsemmisült kicsi égitest a 169P/NEAT üstökösből jött létre. A 169P/NEAT a Naprendszerrel egy időben, mintegy 4,6 milliárd éve született meg. Az üstökösről leváló törmelék alakítja ki az Alfa Capricornidák éves meteorhullását, a raj azt követően alakult ki, hogy 3500-5000 éve a 169P/NEAT szétesett.

A meteor megsemmisülése nem jelentett fenyegetést, az Európai Űrügynökség (ESA) szerint az eset ennek ellenére figyelmeztető. Ennek oka az, hogy az apró darabkákból álló törmelékeket olyan objektumok alakítják ki, amelyek egykor elhaladtak bolygónk mellett, és később visszatérhetnek.

Julian Elliott Photography / Getty Images

Amikor a többnyire jégből álló üstökösök megközelítik a Napot, a hő hatására szublimáció jelentkezik. A folyamat hatására olyan ősi anyagok szabadulhatnak fel, amelyek a Naprendszer születése óta érintetlenek.

Július 31-én egy ilyen, a becslések alapján 10 centiméter széles jeges törmelék lépett be az atmoszférába.

A meteor nagyjából 100 kilométer magasan kezdett el égni, és 77 kilométerre a felszíntől, Guadalajara tartomány felett semmisült meg.

A szakértők az ESA által üzemeltetett AllSky7 kamera és a Délnyugat-Európai Meteorhálózat felvételeit elemezve követték vissza az objektum útvonalát. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a meteor az Alfa Capricornidákkal azonos forrásból származik. Ezen raj általában július 7. és augusztus 15. között aktív.

A meteorhulláshoz viszonylag kevés fényjelenség tartozik, a nagyjából hasonló időben érkező Perseidák sokkal ismertebbek és látványosabbak. Az előrejelzések alapján az Alfa Capricornidák ugyanakkor egyre látványosabbá válnak majd, 2220-ra az esemény minden mai éves meteorhullásnál lenyűgözőbb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik