Tudomány

Zöld tűzgömbök tűntek fel Új-Zéland felett

Ernest Kung / Getty Images
Ernest Kung / Getty Images

Múlt hónapban két világoszöld tűzgömb is feltűnt Új-Zéland felett – írja a Live Science. Július 7-én egy zöld meteor jelent meg az Északi-sziget és Déli-sziget közötti Cook-szorosnál, az objektum a becslések alapján 1 méter széles lehetett, és 1800 tonna TNT erejével semmisült meg, hangrobbanást okozva. Két héttel később egy újabb zöld meteort észleltek a déli-szigeti Canterburyből.

A tűzgömbök kifejezetten fényes meteorok.

Egy-egy régióból évente átlagosan négy-négy ilyen objektumot jelentenek, az új-zélandi megfigyelések ezért szokatlanul sűrűek.

Robert Lunsford, az Amerikai Meteortársaság munkatársa szerint látványosan nőtt az új-zélandi bejelentések száma, a helyi tűzgömb-észlelések mennyisége már a 30-szor nagyobb területű Ausztráliáét is meghaladta. Az objektumok élénk, zöld színe növeli a megfigyelés valószínűségét.

A dokumentációt tovább segíti, hogy az utóbbi időkben könnyebbé vált a meteorok jelentése az országban. A Fireballs Aotearoa nevű nonprofit, kutatók és civilek összefogásával létrejött kezdeményezés fő célja a felszínt elérő meteoritok felkeresése. A csoport a Nemzetközi Meteorszervezettel is együtt dolgozik, hogy támogassa a meteorok dokumentálását.

A zöld szín a kisebb, gyors meteoroknál akkor jelentkezik, amikor a belépéskor a Nap részecskéi interakcióba lépnek a légkörrel. A nagyobb, lassabb meteoroknál a zöld szín fém-, például nikkel-, vas- vagy magnéziumtartalomra utal. Lunsford szerint nem valószínű, hogy az új-zélandi tűzgömbök a Perseidák meteorzáporához tartoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik