Tudomány

Elpusztult a Szajnába tévedt beluga

FRISSÍTÉS

A BBC szerint a belugát ugyan elszállították, de végül elpusztult.

A tervnek megfelelően szerdán kiemelték a Szajnából azt a belugát, amelyet múlt héten vettek észre a folyóban – írja az AFP. A 4 méter hosszú, 800 kilogrammos állatot közel hatórányi munka után sikerült hálóval egy uszályra helyezni a korai órákban. Az állatorvosok azonnal megkezdték a fehér delfin vizsgálatát.

A faj jellemzően a sarkvidéki vizekben fordul elő. Isabelle Dorliat-Pouzet, Eure megye főtitkára a mentés előtt azt mondta, az egyedet egy hűtött teherautóba fogják helyezni, majd a parthoz szállítják.

JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

A fehér delfint múlt héten vették észre, ahogy Párizs irányába úszott. Végül a La Manche-tól mintegy 130 kilométerre állt meg Saint-Pierre-La-Garenne közelében, a zsilipek miatt nem tudott tovább jutni. A példányt sikertelenül próbálták megetetni, Isabelle Brasseur, a Marineland tengeri park munkatársa szerint a beluga állapota ennek ellenére kielégítő volt.

A szakértők Ouistreham kikötőjénél egy tengervizes medencét készítettek elő, itt három napig fogják megfigyelni az állatot. Ha minden megfelelően alakul, végül visszaengedik a tengerbe.

Brasseur szerint a stresszes és legyengült fehér delfin kiemelése nem volt kockázatmentes. A mentésben a Marineland munkatársai mellett a Sea Shepherd nonprofit szervezet franciaországi csoportja is részt vett. Egyelőre nem biztos, hogy az állat túléli az elkövetkező napokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik