Tudomány

Sikerült megörökíteni a világ egyik legritkább madarát

Felvételek készültek a világ egyik legritkább madaráról, a Santa Marta-i kardoskolibriről (Campylopterus phainopeplus) – írja az IFLScience. A fajt évek óta nem látták, a legújabb észlelés reményt ad a természetvédőknek.

A Re:wild szerint a példányt egy madármegfigyelő, Yurgen Vega örökítette meg a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta hegységben. Egy kolibri felkeltette Vega figyelmét, távcsővel megfigyelve pedig megdöbbenve ismerte fel, hogy a kivételes fajra bukkant. Az állatról fotókat és videót is tudott készíteni.

A madarat 1946-ban fedezték fel, majd 2010-ben látták legközelebb, ekkor örökítették meg először a természetben.

Azóta több állítólagos észlelés is történt, de egyiket sem erősítették meg.

A kutatók attól tartottak, hogy a faj kihalt, ezért a Re:wild Search for Lost Birds projektjének keretében, kilenc további madár mellett kiemelten keresték. A kolibri súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

„Olyan hihetetlen látni a Santa Marta-i kardoskolibriről készült fotókat és videót” – mondta John C. Mittermeier, az American Bird Conservancy nonprofit szervezet szakértője. „Remélhetőleg az ehhez hasonló újbóli felfedezések természetvédelmi cselekvésre ösztönöznek” – tette hozzá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Re:wild (@rewild) által megosztott bejegyzés

A Santa Marta-i kardoskolibriről nagyon keveset tudni. Az biztos, hogy a faj a Sierra Nevada de Santa Marta trópusi erdőiben él 1200-1800 méteres magasságban. A madár a kolibrikhez képest nagy méretű, élénkzöld tollairól és fémes színű, kék nyakáról lehet felismerni, emellett éneke is jellegzetes. A kutatók szerint a populáció kicsi lehet, és egyre csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik