Tudomány

Használati tárgyakat találtak egy pompeji házban

Amforákkal, tányérokkal és más használati tárgyakkal teli szobára bukkantak egy pompeji házban, amelyben további három másik termet is feltártak – írja az MTI.

A szoba használati tárgyai bepillantást engednek a Római Birodalom középosztályának életébe.

A leleteket az egész várossal együtt időszámítás szerint 79-ben temette be a Vezúv hamuja. A Pompeji Régészeti Park közleménye alapján a tálak maradványai mellett egy sebtében kiürített ládát, egy ágyat és egy bölcső alakú, terrakotta illatmécsest találtak az épület két emeletén.

Harry Saville / EyeEm/ Getty Images

A leletek közül értékesnek számítanak a bronzból és üvegből készült edények, valamint a mindennapi életben használt szerszámok. „A Római Birodalom lakosságának nagy szeletét képviseli az a réteg, amely mindennapi kenyérért izzadt, de igyekezett emelni társadalmi státuszát is” – mondta a park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel. A régészek gipszmintákat készítettek a tárgyak által kialakított üregekből, hogy reprodukálják azokat.

Az eredetileg 2018-ban kiásott épületben egy udvart találtak, melyet növényeket, madarakat és vadászjelenetet ábrázoló freskók díszítenek. Felfedeztek egy szépen díszített lakrészt is, amely a házi szentélynek adott otthont. Az elhunytak őrző szellemeit a rómaiak laresnek nevezték, ez adta a feltárt épület, a Lararium-ház nevét. Zuchtriegel szerint a ház tulajdonosai egyes épületrészeket, így a házi szentélyt, illetve az udvart is kiemelkedő festményekkel díszítették, arra viszont nem volt pénzük, hogy ezt az összes helyiséggel megtegyék.

Feltártak egy fából készült tálalószekrényt, valamint háromlábú asztalokat dekoratív tálakkal. Az egyik hálószobában a régészek egy ágykeret maradványait találták meg, a párnából származó szövetnyomokkal együtt. Ehhez hasonló három másik ágyat tártak fel tavaly egy másik lakóház aprócska szobájában, amely a kutatók szerint raktárként és alvóhelyként is szolgált egy Pompejiben rabszolgasorban élő család számára.

A szombaton ismertetett leletek között egy nyitott fedelű faláda maradványai is szerepelnek. Bár a vulkánkitörés következtében lezuhant gerendák és mennyezeti panelek súlyosan megrongálták a ládát, a benne talált tárgyak között felfedeztek egy olajlámpát rajta egy domborművel, amely Zeusz sassá változását ábrázolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik