Tudomány

Postán adott fel egy hullát Colt testvére

1841 júniusában az erős szél miatt napokig vesztegeltek a hajók New York kikötőjében, amikor a Kalamazoo postahajó matrózai a raktérből áradó bűzre lettek figyelmesek. Hamar meg is találták a forrását, egy jókora ládát, benne a sóval borított, oszladozó holttesttel, amelyet a rendőrség Samuel Adamsként azonosított. A ládát valaki postai küldeményként adta fel, bizonyára arra számított, hogy a sóval tartósított tetem csak akkor indul majd oszlásnak, amikor a hajó már messze jár – írja a Múlt-kor.hu.

Verekedésből gyilkosság

A tanúvallomások alapján a rendőrség hamar eljutott az alig 30 éves könyvelőhöz, John C. Colthoz, a fiatalember gyilkosság vádjával állt bíróság elé. A postázott holttest bizarr esete bejárta a sajtót, a perrel hetekig foglalkoztak mind a filléres napilapok, mind a komoly folyóiratok. Ennek nem csupán a szokatlan hullaeltüntetési kísérlet volt az oka, hanem az is, hogy a vádlott testvérét Samuel Coltnak hívták.

Az akkor 27 éves férfi már országszerte ismert volt találmányáról, a forgótáras hatlövetű ismétlőpisztolyról. Samuel, miközben mindent elkövetett testvére megmentéséért, okkal aggódott, hogy a nagy feltűnést keltő per nem kedvez majd az akadozó üzletnek. A vád képviselői ugyanis felvetették, hogy Samuel Adams fejsérülését egy Colt revolverből származó golyó okozhatta. John védelmére Samuel sikeres ügyvédeket kért fel, akik nemcsak John életét, hanem a revolver jó hírét is igyekeztek megvédeni.

Wikipedia A holttest megtalálása

A bíróságon elhangzottak szerint a könyvelő Colt vitába keveredett Adams nyomdásszal, akinek egy dollárnyi követelése volt a vádlottal szemben. A vitát verekedés követte a könyvelő irodájában, ahol Adams maga alá gyűrte és fojtogatni kezdte Coltot. Ő szorult helyzetében megragadott egy tárgyat – a leírások szerint fokost –, és fejbe vágta vele ellenfelét. A halálos ütés után Colt feltörölte a padlóról a vért, a tetemet egy ládába gyömöszölte, és több font sót öntött rá, mielőtt a „csomagot” postázta volna egy New Orleans-i címre.

Az akasztást nem tudták végrehajtani

John Coltot végül gyilkosságban találták bűnösnek, és kötél általi halálra ítélték. Röviddel kivégzése előtt elbúcsúzott bátyjától, és feleségül vette Caroline-t, hogy törvényesítse születendő gyermeküket. Az akasztást 1842. november 18-ára tűzték ki, Manhattanben szórólapok keringtek az eseményről, a látványosság azonban elmaradt.

A siralomházban ugyanis a kivégzés előtt tűz ütött ki, és a kavarodásban az elítélt szíven szúrta magát egy tőrrel, amelyet vélhetően felesége csempészett be neki. „Hála Istennek!” – sóhajtott fel állítólag a hír hallatán Samuel, aki attól tartott, hogy John nyilvános akasztása ártott volna az amúgy is vergődő üzletének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik