Tudomány

Több helyen is csöpög a földkéreg

Egy friss tanulmány alapján az Andok alatt mézszerűen csöpög a földkéreg a mélybe – írja a Live Science. A szakértők egy egyszerű kísérlet eredményeit vetették össze a geológiai adatokkal, így igazolva, hogy a kéreg több ezer kilométer hosszan, lavinaszerűen hullik alá, miközben elnyeli a földköpeny.

A litoszférikus csöpögés a világ számos pontján évmilliók óta tart, de a szakértők csak az elmúlt években ismerték fel a jelenséget.

A folyamat többek között a törökországi Anatóliai-fennsíknál és az amerikai Nagy-medencénél is dokumentálható.

Julia Andersen, a Torontói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint sikerült megerősíteniük, hogy az Andok egy részén a felszíni elváltozások következtében a litoszféra egy része elsodródik. Nagy sűrűsége miatt hideg szirupként vagy mézként csöpög mélyebbre, a bolygó belsejébe, befolyásolva az Andok közepének domborzatát.

Dmitriydanilov / Getty Images

A Föld felső régiói két nagy részre oszthatóak, a kéregre és a felső köpenyre, amelyek együtt alkotják a szilárd litoszférát. Az alsó köpeny forróbb, a litoszférikus vagy tektonikus lemezek ezen rétegen lebegnek.

Amikor két lemez találkozik, annyira felmelegedhetnek, hogy óriási cseppeket hozhatnak létre. Amikor ezek leválnak, a kéreg felfele mozdul el, hegyeket alakítva ki. Úgy tűnik, az Andok egyes részeinek létrejöttéhez ez a folyamat is hozzájárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik