Tudomány

Ezért nem jó ötlet nyers húst adni a kutyának

Két új tanulmányban a szerzők arra jutnak, hogy nagyobb eséllyel van jelen az antibiotikum-rezisztens Escherichia coli (E. coli) azon kutyák ürülékében, amelyeket nyers hússal etetnek – írja a Bristoli Egyetem oldala. Korábbi elemzések feltárták, hogy az állatok és gazdáik között baktériumok áramolhatnak, éppen ezért a nyers hús használata egészségi szempontból nem túl jó választás.

Az egyik vizsgálatban felnőtt, a másikban pedig kölyökkutyákat tanulmányoztak. Az eredmények alapján az ellenálló E. coli az állatok korától és a nyers hússal való etetés időhosszától függetlenül megjelenhet az ürülékben. Úgy tűnik, a környezet viszont nagyban befolyásolja a jelenséget: a vidéki kutyáknál a nyers hús hatására nagyobb eséllyel bukkantak fel a potenciálisan veszélyes mikrobák.

Oscar Wong / Getty Images

Matthew Avison, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok mindenhol jelen vannak, egyes antibiotikumok azonban rendkívül fontosak az embereknek.

Az eredmények alapján a nyers hússal etetett kutyák nagyobb valószínűséggel hordoznak olyan baktériumokat, amelyek ellenállóak ezekkel a gyógyszerekkel szemben.

Ez önmagában természetesen még nem jelenti azt, hogy az állatok vagy gazdáik mindenképpen meg is betegednek.

Avison szerint az E. coli egy széles körben elterjedt baktérium, amely minden ember és állat belében megtalálható. A mikroba egyes esetekben képes különböző betegségeket, például húgyúti fertőzést előidézni. A szakértő úgy gondolja, mindent meg kell tennünk, hogy csökkentsük a rezisztens E. coli és más baktériumok áramlását, a cél elérésben pedig segíthet, ha nem adunk nyers húst kutyánknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik