Tudomány

Engedélyezték, hogy az óceánba öntsék a fukusimai erőmű radioaktív vizét

Mitsuru Tamura / The Yomiuri Shimbun via AFP
Mitsuru Tamura / The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán nukleáris szabályozó hatóság engedélyezte, hogy a tengerbe engedjék a Fukusima atomerőműből származó vizet – közölte pénteken az ázsiai ország kormánya. A 2011-es atomkatasztrófa után a reaktorok hűtésére használt vizet hatalmas tartályokban tárolják az erőműben, amelyek összesen nagyjából 1,3 millió tonnát tesznek ki – írja a Reuters.

A szabályozó hatóságok biztonságosnak ítélték a víz kibocsátását, amely a kezelés után továbbra is kis mértékű tríciumot tartalmaz. A trícium a hidrogén radioaktív izotópja.

Mielőtt a vizet a tengerbe engednék, az erőművet üzemeltető Tokyo Power Electric Company-nál (Tepco) további hatósági ellenőrzéseket fognak tartani. A Tepco azt tervezi, hogy a szennyezett vizet megszűri, hogy a nehezen eltávolítható trícium mellett a többi káros izotópot is eltávolítsa. Ezt követően hígítást hajtanának végre, és csak ezután engednék le a tartályokban tárolt vizet a tengerbe.

Ha mindez megvan, tovább folytatódhat az erőmű leszerelése.

A terv kemény ellenállásba ütközött a régió halászegyesületeinek részéről, akik tartanak a potenciálisan veszélyt jelentő folyadék kiengedésének megélhetésükre gyakorolt hatásától. A szomszédos országok, Kína, Dél-Korea és Tajvan szintén kételyüknek adtak hangot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik