Tudomány

Elveszett, ősi városra bukkanhattak Irakban

Egy elveszett város része lehet az a 2 ezer éves erőd, amely Irak kurdisztáni részén, egy hegyoldalban helyezkedik el – írja a CNN. A szakértők 2009 és 2022 között, drónokat is felhasználva mérték fel a Zagrosz-hegységben fekvő lelőhelyet. Rabana-Merquly egy közel 4 kilométer hosszú megerősített rendszerből, illetve két kisebb településből áll, területén kőből készült domborművek és egy vallási komplexum is találhatóak.

Az erőd egy egykori kis királyság, Adiabene határán állt. Michael Brown, a Heidelbergi Egyetem régésze és az expedíció tagja szerint a helyi uralkodók adót fizettek a szomszédos Pártus Birodalomnak, amely nagyjából 2 ezer éve virágzott a Közel-Keleten.

Ali Majdfar / Getty Images

Az erőd bejáratánál olyan faragott alakok láthatóak, amelyek az öltözékük alapján Adiabene egyik királyát jeleníthetik meg. A domborművek sokban emlékeztetnek a királyság más uralkodóinak képmásiara, különösen arra, amely a 230 kilométerre fekvő Hatrában áll.

Brown azt feltételezi, hogy az erőd Natounia, azaz Natounisszarokerta elveszett királyi városához tartozott.

A kutató hozzátette, Natounia valójában csak ritka érméi alapján ismert, részletes történeti források nem utalnak rá. A korábban feltárt pénzek alapján azonban tudni, hogy Natounisszar király után nevezték el, és a Kaprosz folyónál, azaz az Alsó-Zábál terült el.

Brown szerint nem Rabana-Merquly Natounia egyetlen lehetséges lelőhelye, egyelőre azonban ez tűnik a legjobb jelöltnek. A most felfedezett domborműveken talán maga Natounisszar, esetleg valamelyik utódja szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik