Tudomány

Videón, ahogy egy hatalmas hullám mossa el az esküvőt

Lety Lorenzo / 500px / Getty Images
Lety Lorenzo / 500px / Getty Images

Hatméteres hullámok csaptak a hétvégén le Hawaii déli partjaira – írja az MTI. A víz házakba tört be, átcsapott az autópályákon és egy esküvőt is félbeszakított.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szokatlanul nagy hullámokat a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint, illetve a magasan tetőző ár okozta.

Chris Brenchley, a szervezet munkatársa hozzátette, az elmúlt évtizedek legnagyobb hullámzását észlelték.

A betörő víz egy, Kailua-Kona városában szombat estére megszervezett esküvőt is félbeszakított, elsöpörve az asztalokat és székeket. A vendégek egy szemtanú szerint nem voltak veszélyben, később, miután rendbe hozták a helyszínt, megtartották a szertartást. A gigantikus hullámokról több videó is készült.

Brenchley szerint a hullámok a Csendes-óceán déli részén keletkeztek, ahol jelenleg tél van. Mint mondta, egy különösen erős téli vihar szelei érték el Szamoát és északabbra Hawaiit. A meteorológus hozzátette: az árhullám kialakulásában a bolygó felmelegedése miatti tengerszint-emelkedés is szerepet játszott.

A hétvégi hullámok több mint hat méter magasak voltak, miközben a legtöbb nagy hullám, amely délről érkezik, általában nem nagyobb három méternél. Hawaii északi partjainál, ahol a profi szörfösök gyakran versenyeznek, jellemzően nagy hullámok bukkannak fel. Az uralkodó hullámok télen az északi partokat, nyáron pedig a déli partokat érik.

A vízi mentőknek az egész államban mozgalmas hétvégéjük volt. Csak Oahu szigetén szombaton és vasárnap legalább 1960 mentést hajtottak végre, egy szörfös súlyosan megsérült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik