Tudomány

Egyre több betegség terjed át a természetből

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt évtizedben több mint 60 százalékkal nőtt az állatokról emberre átterjedő járványos megbetegedések száma Afrikában – írja az MTI. Ez aggasztó jele annak, hogy a jövőben egyre több zoonózissal nézhetünk szembe, olyanokkal, mint amilyen a majomhimlő, az ebola vagy a koronavírus.

Az emberre átterjedő állatbetegségek esetszáma 2012 és 2022 között 63 százalékkal emelkedett az előző évtizedhez képest. Különösen nagy volt a kiugrás 2019 és 2020 között, amikor az ilyen fertőzések tették ki az összes jelentős közegészségügyi esemény felét Afrikában. A járványok 70 százalékát olyan betegségek okozták, mint az ebola és más vérzéses lázak, az olyan betegségek mellett, mint a majomhimlő, a dengue, a lépfene és a pestis.

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója hangsúlyozta, hogy azonnali cselekvésre van szükség a zoonózisos esetek megfékezésére, mielőtt széles körű fertőzéseket okoznának. Mint hozzátette, meg kell akadályozni, hogy Afrika az újonnan megjelenő fertőző betegségek gócpontjává váljon.

Olga Siletskaya / Getty Images

Moeti szerint az állatoknál előforduló betegségek évszázadok óta fertőzték az embereket Afrikában, de az utazás felgyorsulása megkönnyítette a kórokozók számára a határokon való átjutást. A WHO közleménye arra is kitért, hogy Afrikában nő a leginkább a világ népessége, ami fokozza az urbanizációt és csökkenti a vadonélő állatok élőhelyét.

A szakértők attól tartanak, hogy a járványok gyorsabban érhetnek el az afrikai nagyvárosokba, ahonnan aztán az egész világon szétterjedhetnek.

A 2014-ben kezdődött nyugat-afrikai ebola-járvány akkor lett igazán súlyos, amikor elérte a nagyvárosokat, végül több mint tízezer ember halálát okozta, és több európai és amerikai városban is megjelent.

A majomhimlő korábban nem okozott jelentős járványokat Közép- és Nyugat-Afrikán kívül. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint május óta világszerte több mint 11 ezer megbetegedést regisztráltak 65 országban, amelyek többségében korábban nem fordult elő majomhimlős eset.

A WHO a jövő héten rendkívüli ülést tart, amelyen eldöntik, hogy a majomhimlő miatt kihirdetik-e a globális vészhelyzetet. Júniusban a szervezet még nem tartotta indokoltnak ennek bejelentését, de közölte, megvizsgálja, hogy a majomhimlő a veszélyeztetett népességcsoportokat, például a gyermekeket is megfertőzheti-e, és hogy a vírus okoz-e súlyosabb megbetegedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik