Tudomány

Mamutmaradványokat találtak Baranya megyében

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsára, valamint több agyarra bukkantak a Siklós-Máriagyűd településen végzett leletmentő ásatáson – olvasható a Janus Pannonius Múzeum közleményében. A környéken egy későbbi megtelepedés nyomait is felfedezték a kutatók.

A különleges maradványok egy lakóház építése, tereprendezése közben kerültek elő, a tulajdonosok az esetet azonnal jelentették a Janus Pannonius Múzeumnak. Az intézmény munkatársai kiszálltak a terepre, ahol megállapították, hogy a leletanyag régészeti szempontból valóban igen értékes.

Talabér Ildikó régész vezetésével megkezdődött a feltárás, amely jelenleg is tart. Eddig egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő.

Annyi már most bizonyos, hogy a térségben korábban feltárt mamutmaradványok – Kozármisleny, Pécsbánya, Zók – egy nagyon különleges, újabb leletegyüttessel egészülnek ki.

A siklós-máriagyűdi ásatáson ugyanis több mamut testrészei egy helyre felhalmozva kerültek elő. A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritkán találnak jégkorszaki löszös üledékben mamutmaradványok, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből, például kavicsbányákból származnak.

Janus Pannonius Múzeum

A környéken egy későbbi megtelepedés nyomait is felfedezték. Bár házhelyekre nem bukkantak, de a helyi gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. A megtelepedés korára mindebből csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben történik meg.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, tudományos feldolgozásuk megkezdődik. A vizsgálatok eredményeiből lehet majd megállapítani, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik