Tudomány

Kétezer éves aranykincs várja a felfedezést egy angliai birtokon

2017 óta 11 aranyérme került elő egy kelet-angliai farmon – írja a Live Science. Az első tárgyakat Damon és Denise Pye amatőr fémkeresők találták meg, miután a helyi gazdák az aratást követően felszántották a földet. A leletegyüttest Broads-gyűjteménynek nevezik a térség tó- és folyóhálózata után.

A szakértők szerint a pénzek a Római Birodalom korából származnak, a környéken pedig további kincsek várhatnak a felfedezésre.

Adrian Marsden, a Norfolk Megyei Tanács római érmékre specializálódott numizmatikusa a közelmúltban egy tanulmányban ismertette a leleteket.

Tahreer Photography / Getty Images

A szakértő szerint a tárgyak az időszámítás előtti 1. és az időszámítás szerinti 1. század közötti periódusból származnak. Meglepő módon minden egyes érmét még azelőtt vertek, hogy Claudius idején, időszámítás szerint 43-ban Róma inváziót indított Britannia ellen. Elképzelhető, hogy egy helyi törzs kereskedelemmel jutott hozzá a pénzekhez, melyeket aztán felajánlásként vagy későbbi felhasználás céljával elástak.

A pénzek két típusba tartoznak, az egyiken Augustus császár szerepel Caiusszal és Luciusszal – az uralkodó unokái és trónörökösei még Augustus előtt meghaltak. A másik típusnál az egyik oldalon a császár, a másikon pedig Caius látható lóháton. Az érmék 20 karátosak, és olyan apró beváságok is vannak rajtuk, amelyek minőségellenőrzésre utalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik