Tudomány

Európa legkorábbi emberi maradványára bukkanhattak

Európa legkorábbi emberi maradványát találhatták meg Spanyolország északi részén, az Atapuerca hegység egyik lelőhelyén – számol be az AFP. A régészek június végén bukkantak az állkapocs-darabra, a környékről több korai emberi kövület is ismert. A földrész eddigi legősibb emberi fosszíliája is itt került elő 2007-ben, az egy 1,2 millió éves maradvány, amely talán a Homo antecessoré.

A térség Európa ősi embereinek egyik leggazdagabb lelőhelye. Jose-Maria Bermudez de Castro, az atapuercai kutatóprojekt társigazgatója szerint tudományos kormeghatározási módszerekkel kell datálni az új fosszíliát, de mivel a maradvány nagyjából 2 méterrel a 2007-es lelet alatt került elő, feltételezhető, hogy korábbi.

A szakértők úgy gondolják, hogy a csont 1,4 millió éves lehet.

A kövület elemzését az emberi evolúció kutatásával foglalkozó CENIEH-ben végzik majd. A vizsgálat hat-nyolc hónapig tarthat, és annak megállapításában is segíthet, hogy melyik emberféle hagyta hátra a töredéket.

Maria Dolors GUILLEN / Equipo de Investigacion de Atapuerca / AFP

A kutatók máig nem tudták meghatározni, hogy a 2007-es állkapocs-darab milyen fajtól származik, elképzelhető, hogy a Homo antecessortól maradt fenn. Ezen ősi rokonunkat az 1990-es években írták le atapuercai maradványok alapján. A térség 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára, a környék bővelkedik az ősi emberfélék leleteiben. Korábban egy 1,4 millió éves kőeszközt is feltártak itt, emellett több fosszíliát is találtak erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik