Tudomány

Négy medvét lőttek ki egy kempingben

FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az alaszkai vadgazdálkodási minisztérium munkatársai kedden kilőttek négy fekete medvét, egy nőstényt és két kölykét, valamint egy negyedik, felnőtt példányt. Az állatok az alaszkai Anchorage városa által hajléktalanok számára fenntartott Centennial Park nevű kemping sátraiból lopott élelmet.

Anchorage Alaszka legnagyobb városa csaknem 300 ezer lakossal, de a környék a medvék országa is: a vadvédelmi minisztérium szerint akár 350 fekete és 65 barna medve is él a területen.

A város polgármesterének szóvivője szerint a Centennial Parkban most 210 ember él, a város fokozott biztonságot nyújt a kemping lakóinak. Vettek „medvebiztos élelmiszertárolókat”, és óránként takarítanak, hogy a szeméthelyzetet kezelni tudják. A medvék behatoltak a sátrakba, hogy élelmiszert emelejenek el és a szemétben kutassanak. Ha pedig a medvék bemennek a sátrakba vagy építményekbe, az veszélyt jelent az emberre, így közbiztonsági kockázatnak tekinthetők és kilőhetők.

„A kemping munkatársai mindent megtesznek a medvékre ható vonzerő minimalizálásáért, de még mindig sok sátorban van élelem. Amíg ez nem változik, továbbra is be fognak menni a medvék a kempingbe” – írta egy közleményében Dave Battle, a minisztérium biológusa. Hozzátette: Egy-egy medve megölése ideiglenes megoldás. A kemping elhelyezkedése miatt mindig több medve lesz a közelben, és nem tudják nekik megtanítani, hogy ne egyenek meg mindent, amit találnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik