Tudomány

Aggodalomra adhat okot egy újonnan felfedezett ózonlyuk

Egy friss tanulmány alapján újabb ózonlyukat fedeztek fel, a régiót a trópusok felett észlelték – írja az IFLScience. A szakértők szerint a lyuk egész évben nyitott, ez pedig komoly globális aggodalomra ad okot. Noha a klímamodellek általában képesek kimutatni az ózonlyukakat, ez valahogy elkerülte eddig a kutatók figyelmét. A csapat úgy véli, hogy a régió az 1980-as években alakulhatott ki.

A trópusi ózonlyukat megfigyelési adatok és a kozmikus sugárzáshoz köthető elektronreakcióra vonatkozó modellek segítségével találták meg. A vizgálatból kiderült, hogy az érintett térségben olyan fizikai folyamatok zajlanak, amelyek illeszkednek az Antarktisz feletti ózonlyuknál tapasztaltakhoz.

Grant Faint / Getty Images

Az ózon bolygónk körül olyan réteget képez, amely véd a veszélyes UV-sugárzással szemben. Ózonlyuknak azt tekintik, ahol a rétegben az ózonveszteség legalább 25 százalékkal nagyobb, mint a környező részeken.

A most felfedezett ózonlyuk hétszer nagyobb az antarktiszinál.

Mivel a trópusok felett található, rengeteg embert tesz ki fokozott sugárzásnak. Qing-Bin Lu, a Waterlooi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a trópusok adják a bolygó felszínének felét, és a világ lakosságának mintegy fele ezeken a területeken él. „A trópusi ózonlyuk létezése nagy globális aggodalmat kelthet” – tette hozzá.

A szakértők az 1970-es évek óta tudják, hogy egyes, az emberiség által kibocsátott vegyületek károsítják az ózonréteget. Ennek hatására később több ilyen anyagot is betiltottak, és bár tapasztalható javulás a réteg állapotában, még nem sikerült teljesen helyrehozni.

A trópusi lyuk nemcsak méretében, hanem ellenállóságában is eltér az antarktiszitól. A sarkvidékinél az ózonveszteség szeptemberben és októberben jelentősebb, majd feltöltődés következik, a most detektált ózonlyuk viszont egész évben kitart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik