Tudomány

Korábban nem látott részecskéket figyeltek meg a Nagy Hadronütköztetőben

Három új egzotikus részecskét figyeltek meg a svájci Nagy Hadronütköztetőben (LHC) – írja az MTI. Háromévnyi szünet után kedden először végeztek ismét kísérletet a részecskegyorsítóban.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi létesítményében a világegyetem fizikai törvényszerűségeit vizsgáló teszteket folytatnak. Az LHC 27 kilométeres, föld alatti gyűrűjében több évig tartó fejlesztésekkel javították a gyorsító és a hozzá kapcsolódó detektorok teljesítményét. Mike Lamont, a CERN technológiai vezetője szerint a munkának köszönhetően megnyílt az út az új felfedezések előtt.

A kutatók egyebek mellett az apró részecskék keletkezési és bomlási folyamatai által létrehozott anyagról és antianyagról, valamint a sötét anyagról akarnak többet megtudni.

A keddi kísérletben a szakértőknek egy új pentakvarkot és egy tetrakvarkpárt sikerült kimutatniuk. A három egzotikus részecske segítségével a fizikusok jobban megérthetik, hogyan kötődnek össze a kvarkok összetett részecskévé. A kvarkok elemi részecskék, és általában kettes-hármas csoportokban egyesülve hadronokat képeznek, például protonokat és neutronokat, amelyek az atommagot alkotják.

xenotar / Getty Images

A CERN tíz évvel ezelőtt nagy áttörést jelentett be a Higgs-bozon felfedezésével. A szubatomi részecske központi helyet foglal el az úgynevezett standard modellben, amely megmagyarázza a részecskefizika alapjai.

A CERN kutatói üdvözölték, hogy kedden zökkenőmentesen kezdődött meg a várhatóan csaknem négy évig tartó projekt. 2008-as elindulása óta ez a harmadik alkalom, amikor az LHC-ban ütköztetéseket végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik