Tudomány

Elképesztő mélységben található a világ legősibb vize

2016-ban a világ legősibb vizét fedezték fel a kanadai Kidd bánya mélyén – írja az IFLScience.

A víz mintegy 3 kilométerrel a felszín alatt található, és nagyjából 2 milliárd éves, tehát megközelítőleg 500 millió évvel ősibb az előző rekordernél.

A korábbi csúcstartót ugyanabban a bányában fedezte fel ugyanaz a csapat 2013-ban.

Az érintett lelőhely a világ legmélyebb bazális fémbányája, az itt dolgozók réz, cink és ezüst után kutatva egyre beljebb ásnak a földkéregben. Ez különleges lehetőséget teremt a kutatók számára.

nudiblue / Getty Images Illusztráció.

A szakértők a vízben elraktározódott gázok alapján tudták meghatározni annak korát. „Amikor az emberek erre a vízre gondolnak, azt feltételezik, hogy a sziklában megrekedt, kis mennyiségű vízről van szó” – mondta Barbara Sherwood Lollar, a Torontói Egyetem munkatársa és a csapat vezetője 2016-ban a BBC-nek. A kutató szerint ugyanakkor a víz valósággal túlárad, térfogata pedig sokkal nagyobb, mint amire bárki számított.

Ami még a víz koránál is izgalmasabb, az az, hogy a folyadékot vizsgálva az élet nyomait is kimutatták benne. Noha élő mikroorganizmusokat nem észleltek, úgy tűnik, a vízben hosszú időn át léteztek mikrobák.

A létformák jelenléte nem csak a földi élet kutatása miatt fontos. A Mars felszínén például a távoli múltban rengeteg víz volt, ennek egy része pedig talán máig fennmaradt a bolygó mélyén. Elképzelhető, hogy ezen ősi vizet tanulmányozva a szakértők megtalálhatják az idegen élet bizonyítékait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik