Tudomány

Ukrán kutatónő kapta a legrangosabb matematikai díjat

Az ukrán Marjna Viazovszka és további három kutató kapta 2022-ben a Fields-érmet – írja az AP News.

A díjra gyakran hivatkoznak a matematika Nobeljeként.

A Nemzetközi Matematikai Unió szerint Viazovszka az azonos gömbök legsűrűbb, nyolc dimenziójú kitöltéséért kapta meg az elismerést. Az ukrán matematikus kutatási területe a 17. századi Kepler-sejtéshez kapcsolódik, és a diszkrét geometria része. A területen alkotott korábban maradandót a magyar Fejes Tóth László.

A kutatónő a Lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Intézet munkatársa. A további nyertesek Hugo Duminil-Copin, a Genfi Egyetem francia szakértője, June Huh, a Princeton Egyetem koreai-amerikai matematikusa, illetve James Maynard, az Oxfordi Egyetem brit kutatója.

Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP Balról jobbra: Marjna Viazovszka, James Maynard, June Huh, Hugo Duminil-Copin.

A Fields-érmet négyévente adják át olyan 40 év alatti matematikusoknak, akik a legkimagaslóbb eredményeket érik el a tudományterületen. A díjazottakat a Nemzetközi Matematikai Kongresszuson szokták bejelenteni, amelyet idén Oroszországban tartottak volna, de végül Helsinkiben rendeztek meg. „A jelenleg is zajló barbár háború, amelyet Oroszország továbbra is folytat Ukrajna ellen, egyértelműen megmutatja, hogy más alternatíva nem volt megvalósítható” – mondta Carlos E. Kenig, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik