Tudomány

Megvizsgálják az Artúr király legendájához köthető sírt

A Manchesteri Egyetem régészei elkezdik feltárni az Arthur’s Stone-ként, azaz Artúr-kőként ismert ősi sírt – írja a Heritage Daily. A nyughely Anglia egyik legismertebb újkőkori emléke, a struktúrát a hagyomány a legendás Artúr királyhoz köti.

Az Arthur’s Stone egy dombon található kamrás kősír a közép-angliai Herefordshire területén. A belső kamrából mára csak a nagyobb sziklák maradtak fenn, ezeket egy halomba rakták. A nyughelyet kilenc függőleges kőből emelték, tetejükre egy 25 tonnás zárókövet tettek.

A struktúrát időszámítás előtt 3700 és 2700 között hozhatták létre, a helyszínt a 13. század óta kötik Artúr királyhoz.

A legenda úgy tartja, hogy az uralkodó itt győzött le egy óriást, aki esés közben nyomot hagyott a köveken. Más történetek szerint a király egy fontos csatáját vívta a környéken.

Chris Griffiths / Getty Images

A szakértők úgy gondolják, hogy az Arthur’s Stone C. S. Lewist, a Narnia krónikáinak szerzőjét is megihlette. Az írót a szikla inspirálhatta azon központi kőlap megalkotására, amelyen Aslant, az oroszlánt ölik meg.

A manchesteri kutatók az English Heritage örökségvédelmi szervezettel közösen először az Arthur’s Stone-on felhalmozódott növényeket távolítják el, majd megkezdik a leletek dokumentálását. Korábbi vizsgálatok feltárták, hogy az emlékmű eredetileg egy közeli mezőbe is benyúlt. A szakértők abban bíznak, hogy az ásatással jobban megismerhetik a struktúra létrehozóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik