Tudomány

Ősi kincsek ezreire bukkantak Kínában

Egy emberfejű kígyó bronzszobrára, egy aranymaszkra, illetve egyéb bronzból, jádéból és aranyból készített tárgyakra bukkantak a szecsuani Szancsingdui lelőhelyen – írja a Live Science. A leletek évtizedek alatt kerültek elő rituális vermekből. Csao Hao, a Pekingi Egyetem régésze és az ásatások vezetője szerint a komplex és ötletes szobrok a korabeli emberek által elképzelt tündérvilágot tükrözik, és a kínai civilizáció sokszínűségéről és gazdagságáról árulkodnak.

Két helyi gödröt már az 1980-as években megtaláltak, hat továbbit pedig 2020 óta tártak fel.

A lelőhelyen összesen 13 ezer tárgyra bukkantak, melyek a 4500-3000 évvel ezelőtti bronzkorra datálhatóak.

A környéken eddig nem fedeztek fel temetésre vagy hamvasztásra utaló nyomokat, a vermek és a bennük elhelyezett kincsek valószínűleg rituális célokat szolgáltak.

Wang Xi / XINHUA / Xinhua via AFP

Jay Xu, a San Franciscó-i Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója szerint több tárgyat látszólag szándékosan széttörtek vagy elégettek. „A rendkívül értékes anyagok, így a jáde és a bronz céltudatos széttörése és elégetése azt mutatja, hogy nem véletlenszerű vagy öncélú pusztításról van szó” – tette hozzá. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a felajánlások segítségével az egykori közösség krízisekből akart kilábalni, esetleg egy másik világtól próbált iránymutatást vagy segítséget kérni.

Rowan Flad, a Harvard Egyetem szakértője is úgy gondolja, hogy a rituális pusztítás fontos volt a helyieknek. A régész lehetségesnek tartja, hogy a közösség társadalmi, politikai vagy spirituális vezetői szertartások keretében rendszeresen, nyilvánosan semmisítették meg az értékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik