Tudomány

Hatalmas üstökös közeledik a Föld felé

Bolygónk felé közeledik az egyik legnagyobb ismert üstökös – írja a CNET. Életünk során ez lesz az egyetlen alkalom, amikor az objektum a Naprendszer belső részén halad át.

Az égitestet a Hubble űrtávcső észlelte 2017-ben a Szaturnusz és az Uránusz pályája között. A C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös az elkövetkező hetekben egyre közelebb kerül, a legközelebb július 14-én lesz. Az égitesttől nem kell tartani, emberi mércével messze jár majd, a csillagászati közelség viszont lehetőséget teremt az alaposabb megfigyelésre.

Az üstököst szabad szemmel valószínűleg nem lehet majd észrevenni, kisebb távcsövekkel viszont már látható.

Egyelőre komoly a bizonytalanság, hogy valójában mekkora az objektum magja, az adatok alapján 18-161 kilométer átmérőjű lehet. Az üstökös kómája szintén hatalmas, pontos nagysága viszont nem ismert, hossza 130 ezer és 800 ezer kilométer között mozoghat.

Júliusi elhaladását követően a C/2017 K2 (PanSTARRS) folytatni fogja útját a Nap felé, majd ismét megindul a rendszer külső régiójába. Csillagunkhoz közeledve az üstökösök viselkedése kiszámíthatatlanná válik, az objektumok például hirtelen felragyoghatnak. Mivel a C/2017 K2 (PanSTARRS) pályája rendkívül hosszú, az égitest évmilliókig nem fog visszatérni.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik