Tudomány

Minden negyedik embert súlyos áradás fenyeget

Egy új tanulmány alapján a globális populáció közel egynegyedét fenyegeti jelentős árvízveszély – írja az AFP. Ez az első vizsgálat, amelyben világszinten mérték fel az áradások és a szegénység kölcsönhatását.

A szakértők szerint a szegényebb országok lakói sérülékenyebbnek számítanak. A heves esőzésekhez és a viharok keltette hullámokhoz köthető áradások minden évben emberek millióit érintik, és több milliárd dolláros kárt idéznek elő. Mivel a klímaváltozás miatt az extrém csapadékozás esélye és a tengerszint egyre emelkedik, a városok fejlődése pedig sok helyen kockázatos, a probléma egyre súlyosabb lesz.

Feldhaar Christian / EyeEm / Getty Images

Jun Rentschler, a Világbank munkatársa és kollégái az áradásveszélyek globális adatait, illetve a Világbank népességeloszlási és szegénységi becsléseit elemezték.

Az eredmények alapján 1,81 milliárd ember, azaz a teljes populáció 23 százaléka közvetlenül van kitéve százévente átlagosan egyszer 15 centimétert meghaladó áradásnak.

Összességében az érintettek 90 százaléka él alacsony vagy közepes jövedelmű országban. Az adatok azt is felfedték, a 2020-as globális GDP nagyjából 12 százaléka származik a veszélyeztetett régiókból.

A legtöbb fenyegetett ember, mintegy 1,24 milliárd személy, Dél- és Kelet-Ázsiában lakik, Kína és India adja az összes érintett több mint egyharmadát. A veszélyeztetettek közül 780 millió ember naponta kevesebb mint 5,50 dollárból, azaz mintegy 2 ezer forintból él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik