Tudomány

Kétezer éve elpusztult teknősre és tojására bukkantak Pompejiben

Egy ősi teknősre és annak tojására bukkantak Pompejiben – írja az IFLScience. Az állat a városra időszámítás szerint 62-ben lecsapó földrengés és a Vezúv 79-es kitörése között pusztult el. Az összenyomódott hüllőt egy ház alatt fedezték fel.

A szakértők a stabiai fürdőknél folytattak feltárást, amikor megtalálták a leletet.

A régészeti rétegek datálása alapján a menedéket kereső kis teknős akkor hullott el, amikor a földmozgást követően a település épületeinek helyreállításán dolgoztak.

Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója szerint a katasztrófa után nem minden házat építettek újjá, még a város középső részeit is alig látogatták, olyannyira, hogy oda vadállatok is beköltöztek. A fürdők bővítése ugyanakkor azon magabiztosság bizonyítéka, amellyel Pompeji a földrengés után új életre kelt.

Handout / PRESS OFFICE OF THE POMPEII ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP

A példány egy görög teknős volt, a faj kifejlett nőstényeinek páncélja általában 20 centiméter átmérőjű, de ezen egyedé csupán 14 centiméteres volt. Az állatban egy le nem rakott tojás maradványait is kimutatták.

A 62-es rengés komoly pusztítást okozott Pompejiben, a csapást követően nagy erőkkel kezdődött meg a város újjáépítése. A munka nem tartott sokáig, 79-ben a Vezúv hírhedt kitörése megsemmisítette a római kori települést, egy egyedülálló régészeti lelőhelyet hagyva hátra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik