Tudomány

Ősi szentélyre bukkantak Hollandiában

A holland örökségvédelmi hivatal szerint önkéntes régészek egy kivételesen jó állapotban fennmaradt római kori szentélyt tártak fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében – írja az MTI. A Dutchnews hírportál szerint az önkéntesek tavaly óta folytatnak ásatást a 2021 óta az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó, a római limes közelében fekvő város mellett.

Noha számos római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható vallási komplexum, amelyet a Római Birodalom idején, az 1. és a 4. század között használtak. Korábban más római szentélyek maradványait is megtalálták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan jelentős leletanyaggal, mint a Herwen-Hemelingben most felfedezett komplexum.

A régészek egyedülálló, különböző isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket, illetve számos műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben.

Emellett feliratos oltárokat, bálványok maradványait és domborműveket is találtak.

peng song / Getty Images Illusztráció.

A szentélyt főleg katonák használhatták, erről cserépbélyegzők, valamint lószerszámok és lándzsahegyek árulkodnak. A fogadalmi kövek szinte tökéletesen konzerválódtak, rajtuk a feliratok is olvashatók. Különlegeségnek számít az a rituális tisztálkodásra használt kút, amelynek mélyébe lépcsők vezetnek. A benne talált fogadalmi kövek és érmék felirata alapján a leletek az időszámítás szerint 220-230 közötti időszakból származnak.

A tárgyak jelentős részét június 24-től a nijmegeni Valkhof Múzeumban állítják majd ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik