Tudomány

Izgalmas leleteket találtak a híres ókori hajóroncsnál

Izgalmas leletekre bukkantak egy híres ókori hajóroncsnál a görögországi Antiküthéra szigete mellett – írja az IFLScience. A szakértők többek között egy Hercules-szobor fejét, illetve emberi maradványokat is találtak.

Az antiküthérai roncs a római korból származik, és időszámítás előtt 60 körül süllyedhetett el. A lelőhely leginkább az antiküthérai szerkezetnek nevezett mechanikus analóg számítógép miatt ismert. A roncsot szivacshalászok fedezték fel 1900-ban, az elmúlt bő egy évszázadban rengeteg izgalmas lelet került elő itt.

Június 20-án jelentették be, hogy a legújabb expedíció igen sikeresen alakult. A búvárok elmozdítottak egy nagyobb követ, így egy olyan részhez is hozzáférhettek, amelyik eddig el volt zárva. Itt a kutatók egy márványszobor lábazatára, illetve egy szakállas férfi szoborfejére bukkantak. A szakértők arra gyanakodnak, hogy utóbbi alkotás Héraklészt, azaz Herculest ábrázolja.

A kutatók szerint a fej az 1900-ben kiemelt antiküthérai Herculeshez tartozhat.

Emellett két, a roncsot beborító tengeri lerakódásokba ágyazódott emberi fogat is felfedeztek. Ezek későbbi izotópos és genetikai elemzése sokat elárulhat a hajó egykori használóiról.

ultramarinfoto / Getty Images Illusztráció.

2016-ban már feltárták egy ember csontvázát a roncsnál, az elhunyt a szakértőktől a Pamphilos nevet kapta. A helyszínen az évek során változatos leletek kerültek elő a szobroktól az ékszerekig, ezek alapján a régészek úgy gondolják, hogy a roncs egy kereskedőhajótól származik. A 40 méter hosszú jármű a Mediterráneum keleti részéről róma felé utazhatott, és egy vihar miatt süllyedhetett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik