Tudomány

Bizarr struktúrát észleltek a Tejútrendszer közepén

Szakértők egy csoportja a Tejútrendszer közepét vizsgálva egy furcsa, miniatűr spirálgalaxisra emlékeztető struktúrát figyelt meg – írja a Live Science. A felfedezésről beszámoló tanulmány alapján az objektum egy, a Földtől 26 ezer fényévre, a sűrű és poros galaxismag közelében fekvő csillag körül látható. Az égitest 32 naptömegű.

A struktúra kavargó gázból áll, és protosztelláris korongnak nevezik. A hasonló objektumok gyakoriak az unvierzumban, a fiatal csillagok a segítségükkel képesek megnőni.

A kutatók ugyanakkor korábban nem észleltek ilyen korongot: a spirális struktúra rendkívül közel található a galaxis közepéhez.

Lu Csing, a Sanghaji Csillagászati ​​Obszervatórium munkatársa és kollégái nem tudták, hogy a spirál miként alakult ki, illetve hogy létezhetnek-e még hasonló struktúrák. A lehetséges válaszokat egy titokzatos, három naptömegű objektum adta meg, amely a korongon kívül kering.

Natapong Supalertsophon / Getty Images

A szakértők a chilei ALMA teleszkóp adatait elemezték, a megfigyelések alapján a korong nem mozog olyan módon, hogy létrejöhessen a spirál alak. Csingék megállapították, hogy a struktúra egy ütközés hatására kavarodhatott fel, a találkozás talán a titokzatos objektummal történt. A csapat különböző pályákat számolt ki az égitest számára, majd szimulációkat futtattak. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyik úton haladva az objektum mintegy 12 ezer évvel ezelőtt áthaladhatott a korongon.

Ez az első alkalom, amikor egy galaxis közepénél sikerült közvetlenül megfigyelni egy protosztelláris korongot. Az adatok azt is felfedték, hogy ezekből a struktúrákból külső objektumok hatására spirál is kialakulhat – a forma jellemzően csak galaktikus méretekben látható. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a Tejútrendszer sűrű közepénél léteznek még hasonló struktúrák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik