Tudomány

Ezért imádják a macskák a macskamentát

Sokan tudják, hogy az illatos macskamenta különös hatással van a macskákra: a növény jelenlétére rengeteg példány dörgölőzéssel, rágcsálással, tekergőzéssel, nyalogatással reagál. Az illatos macskamenta, illetve a még potensebb japán minikivi egyaránt bódító hatású, de valószínűleg nem ez az egyetlen oka annak, amiért az állatok rajonganak értük. Japán kutatók egy csoportja arra jutott, hogy amikor az állatok károsítják a macskamentát, nagy mennyiségű rovarriasztó anyag szabadul fel – írja a Phys.org.

Mijazaki Maszaót, az Ivatei Egyetem munkatársát régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a különböző vegyületek, például feromonok, miként befolyásolják az állatok ösztönös viselkedését. A szakértő és kollégái legújabb tanulmányukban a macskák kedvenc növényére koncentráltak.

Kristina Strasunske / Getty Images

A macskamenta és a japán minikivi levelei egyaránt tartalmaznak nepetalaktolt és nepetalaktont, ezek az iridoidok képesek megvédeni a növényeket a kártevőktől.

A kutatók vizsgálatuk során arra jutottak, hogy amikor az állatok roncsolják a macskamentát, az értékes vegyületek azonnali kibocsátása tízszer magasabb, mint az ép levelek esetében.

Az anyagok összetétele ráadásul úgy változott, hogy ösztönözze a macskákat. Mijazaki szerint az ép levelekben az iridoidok 90 százalékát a nepetalaktol adja, a sérültekben viszont csak 45 százalékukat. A megváltozott összetétel hosszabb reakciót váltott ki az állatokból.

Mijazakiék korábban kimutatták, hogy az érintett vegyületek elriasztják az ázsiai tigrisszúnyogat. Most azt is megfigyelték, hogy a macskák heves interakciója révén a hatás fokozódik.

A szakértők tiszta nepetalaktont és nepetalaktolt tartalmazó keveréket is adtak az állatoknak, a macskák pedig a rágást leszámítva hasonlóan reagáltak, mintha valódi növénnyel lett volna dolguk. A csapat következő célja annak felmérése, hogy melyik gén felelős a macskák viselkedéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik