Tudomány

Idegen civilizációk jeleit foghatták kínai kutatók

Kínai kutatók szerint földön kívüli civilizációk jeleit foghatta az ország hatalmas rádióteleszkópja, a Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) – írja a Live Science. A Pekingi Tanítóképző Egyetem munkatársai egy, a tudományos és technológiai minisztérium lapjában publikált jelentésben arról számoltak be, hogy több potenciális technológiai nyomot is észleltek. Ezek akár idegen fajoktól is származhatnak.

A publikációt utóbb törölték.

A FAST a világ legnagyobb rádióteleszkópja. A távcsővel 2019-ben kezdték el a lehetséges földön kívüli intelligencia nyomait vizsgálni, 2020-ban pedig már két ígéretes jelet is kimutattak. 2022-ben aztán az ismert exobolygók célzott megfigyelése során egy harmadik jelet is találtak.

Ou Dongqu / XINHUA / Xinhua via AFP

A kibocsátások keskenysávú rádiójelek, ezeket bolygónkon főként repülőgépek és műholdak használják. Ez persze nem jelenti azt automatikusan, hogy az ilyen kibocsátások mesterséges eredetűek. Csang Tongcsie, a csapat tagja szerint folytatják az adatok elemzését, a hitelesítés pedig hosszú időbe telhet. Könnyen elképzelhető, hogy a jelek hátterében valójában rádióinterferencia áll.

Az új beszámoló híre hamar terjedni kezdett a kínai Weibo mikroblog oldalon, és több állami sajtóorgánum is átvette. Azt nem tudni, hogy miért törölték később a cikket.

Nem ezek az első izgalmas keskenysávú rádiójelek, amelyeket detektáltak. A legismertebb példa a máig megmagyarázatlan, úgynevezett Hűha! jel, amelyet 1977-ben dokumentáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik