Tudomány

Sikerült megörökíteni a Nap órákon át tartó tombolását

Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images
Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images

Jelentős aktivitást mutatott csillagunk június 13-án – írja a Space.com. Az eseményt két napfigyelő műhold is dokumentálta.

Az égitest egy flert produkált, a naptevékenység ezen formája a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen felragyogásával jár.

Az esemény során csillagunk nagyjából három órán át küldte a töltött részecskéket az űrbe.

A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) űreszköze 2010 óta vizsgálja a Napot, a mosti flert több hullámhosszon is megfigyelte.

Az esemény M3,4-es kategóriájú, azaz közepes erősségű volt, és rövid áramkimaradásokat okozott az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A flert koronakidobódás (CME) is kísérte, ilyenkor a napkorona egy darabja az űrbe lökődik. A CME-t az SDO mellett a NASA és az Európai Űrügynökség közös, 1995-ben felbocsátott műholdja, a Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) is észlelte.

A nagy koronakidobódások a Földet elérve geomágneses vihart eredményezhetnek, ami akár nagyon súlyos következményekkel is járhat. A hétfői CME ugyanakkor nem volt erős.

A Nap aktivitása egy 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk az utóbbi időkben viszonylag tevékeny, a mostani ciklus csúcsát 2025-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik