Tudomány

Rekonstruálták egy 13 ezer éve elpusztult állat utazásait

Egy új tanulmányban a szerzők egy 13 200 éve elpusztult elefántszerű állat, egy masztodon utazásait rekonstruálják – írja az IFLScience. A bika egy párzási időszak során pusztult el, miután egy rivális hím halálos sebet ejtett rajta. „A tanulmány egyedülálló eredménye, hogy most először sikerült dokumentálni egy kihalt faj egyik példányának éves szárazföldi vándorlását” – mondta Joshua Miller, a Cincinnati Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A Buesching nevű egyed 8 tonnás volt, csontjai a tőzegből kerültek elő 1998-ban az amerikai Indiana államban fekvő Fort Wayne közelében. Az állat azt követően halt meg, hogy egy másik bika agyarával átszúrta koponyája jobb oldalát.

Buesching 3 méter hosszú agyarából szalagfűrésszel vágtak ki egy darabot, a minta elemzéséből a szakértők következtetni tudtak a masztodon éves vándorlásaira. Ahogy az állat agyara fejlődött, az elfogyasztott táplálékból származó izotópok elraktározódtak agyarában. A csapat a stroncium- és az oxigénizotópokra koncentrált, ily módon megismerhették azokat a környezeteket, amelyekben az egyed fiatal korától haláláig mozgott. Az állat 34 évet élt.

Patrick T. FALLON / AFP Illusztráció.

A kutatók modellezéssel és geokémiai eszközökkel dolgoztak. Daniel Fisher, a Michigani Egyetem paleontológusa szerint az agyarból a masztodon egész élete kirajzolódott.

Úgy tűnik, Buesching otthona a mai Közép-Indianában volt, párt keresve viszont 160 kilométerrel északra utazott, ahol aztán elpusztult.

Az adatok alapján a hím a modern elefántokhoz hasonlóan fejlődése egy pontján kénytelen volt elhagyni nőstényekből álló csordáját. Ezt követően egyedül kezdett el vándorolni, egy idő után pedig a párzási szezon alatt rendszeresen ellátogatott Észak-Indianába. Az utat halála előtt legalább három évben megtette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik