Tudomány

340 éve elveszett hajó roncsára bukkantak

ultramarinfoto / Getty Images
ultramarinfoto / Getty Images

1682. május 6-án a kelet-angliai Norfolk megye közelében zátonyra futott a HMS Gloucester. Ekkor a fregatt fedélzetén utazott a yorki herceg, a későbbi II. Jakab is. A balesetet követően a hajó elveszett, és több mint 300 évet kellett várni, mire Julian és testvére, Lincoln Barnwell, illetve barátjuk, James Little négy éven át tartó kutatást követően megtalálták – írja az IFLScience.

A Gloucester 1654-ben indult útnak, utolsó küldetésén Edinburgh-be kellett volna szállítania a yorki herceget. Az egykori főadmirális, Jakab vitába keveredhetett a kormányossal a norfolki homokzátonyoknál való navigációkor, a hajó pedig végül megfeneklett. A korabeli protokoll alapján senki sem hagyhatta el a fedélzetet, amíg uralkodói személy volt a hajón.

A szemtanúk szerint a herceg saját kutyáit és a katolikus papokat a legénység és udvari emberei előtt mentette ki.

Ő maga az utolsó pillanatban hagyta el a Gloucestert.

A Barnwell testvérek a 2000-es évek eleje óta álmodoztak arról, hogy megtalálják a maradványokat. Lincolnt elmondása szerint gyerekként a Mary Rose, VIII. Henrik már-már legendás hajójának 1982-es kiemelése inspirálta. A lelőhelyet végül a fivérek, azóta elhunyt apjuk, Michael és néhány barátjuk találták meg 2007-ben a negyedik merülési szezonjuk alatt. A fregatt gerince kettéhasadt, a hajótest maradványai a homokban voltak. A felfedezést csak a közelmúltban jelentették be, hogy a hivatásos régészek is felmérhessék a roncsot.

A szakértők szerint a maradványok azonosítása a legnagyobb tengeri régészeti felfedezés a Mary Rose kiemelése óta. A roncs jelenleg az Egyesült Királyság védelmi minisztériumához tartozik, de amelyik tárgyat személyes tulajdonként azonosítják, az a koronához kerül majd. A Gloucestertől már több leletet is felhoztak, köztük cipőket és tengerészeti felszereléseket.

A tárgyakból 2023 tavaszán egy kiállítást szerveznek a Norwich-i Vármúzeumban. Claire Jowitt, a kiállítás társkurátora és a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa szerint a felfedezés hozzájárul a 17. századi társadalom-, tenger- és politikatörténet alaposabb megismeréséhez.

(Kiemelt képünk illusztráicó.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik