Tudomány

Jó hír érkezett a tasmán ördögről

AVENET Pascal / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
AVENET Pascal / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Vadon élő nőstény tasmán ördögök (vagy más néven erszényes ördögök) erszényeiben eddig kilenc apró ragadozót fedezett fel az Aussie Ark természetvédő szervezet, amely a szaporulat további növekedését várja az elkövetkező hetekre – számol be az MTI. Az agresszív, nyolckilósra is megnövő erszényes állat az ausztrál kontinensen 3000 éve kihalt, és 2020-ig csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén szaporodott, ahol azonban egy fertőző rákbetegség veszélybe sodorta a létét.

Az Aussie Ark tenyészprogramot indított az erszényes ördög megmentésére, és más természetvédő szervezetekkel összefogva 2020-ban a fekete 28 olyan példányát telepítette be a Sydneytől északra fekvő Barrington rezervátumba, amely nem mutatta betegség jeleit. A védett területen teljesen szabadon élő ragadozók már 2021-ben utódokat hoztak világra, szakértők szerint pedig az idei szaporulat meghatározó lesz a tenyészprogram hosszú távú sikere szempontjából.

Az apró és teljesen csupasz állatok megszületésük után az anya erszényébe másznak, ahol a tejmirigyeken csüngve lassan felcseperednek, és mintegy 100 nap után elhagyják az erszényt. A tejmirigyek korlátozott száma miatt nagy alom esetén is legfeljebb négy kölyök képes életben maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik