Tudomány

Ősi átkokkal teleírt táblákat találtak egy kútban

Ioannis Tsotras / Getty Images
Ioannis Tsotras / Getty Images

2016-ban az athéni Kerameikosz egyik fürdőjének kútjából olyan átoktáblák kerültek elő, amelyek az időszámítás előtti 4-3. századból származnak – írja az IFLScience. A térség átoktáblái jellemzően az időszámítás előtti 5-4. században készültek, és főként sírokba helyezték őket.

Az átoktáblák olyan, általában ólomból készült tárgyak, amelyekre az antikvitásban rontásokat vittek fel.

Az átok lehetett szerelmi célú, de sportfogadásokat vagy peres ügyeket is befolyásolhattak velük.

A táblákat többnyire sírokba vagy vizekbe helyezték, a korabeliek úgy gondolták, ezek a helyszínek az alvilághoz kapcsolódnak. A leletek különlegessége, hogy az ókori emberek lelkének mélyébe engednek bepillantást. Hazánkban a témával többek között Dr. Németh György, az ELTE BTK Ókortörténeti Tanszékének egyetemi tanára foglalkozik, a kutató munkájáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Mágiával akarták befolyásolni az ókori sportfogadásokat
De szerelmet is próbáltak intézni a varázslókon keresztül, olykor azonos neműekkel. Dr. Németh György ókortörténésszel beszélgettünk.

Visszatérve az athéni tárgyakhoz: mi lehetett az oka annak, hogy az átoktáblákat egy kútba tették? Dr. Jutta Stroszeck, az Athéni Német Régészeti Intézet munkatársa és kollégái szerint a választ egy törvénymódosításánál kell keresni. A korszakban, időszámítás előtt 317-307-ben szervezték át az athéni nekropoliszt Phaléroni Démétriosz vezetésével, ez pedig megnehezíthette a nyughelyekhez való hozzáférést, a sírokat ugyanis őrök kezdték el felügyelni.

Az ókoriak úgy gondolták, ahhoz, hogy átkuk beteljesüljön, a táblát egy alkalmas elhunyt nyughelyébe kell tenni – a fiatalon vagy erőszakban meghaltak például megfelelőek voltak a rontáshoz. Úgy tűnik, amikor nem voltak elérhetőek a szükséges sírok, az emberek alternatív megoldást kerestek.

A 30 athéni tábla igen sokszínű, a tárgyak között új formákat is felfedezni – az egyik lelet egy májra, egy másik pedig egy késre emlékeztet. A tárgyak többsége peres ellenfelek elhallgattatásának céljával készült, de Stroszeck szerint szerelmi riválisok ellen, valamint kocsiversenyek befolyásolására is felhasználták őket.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik