Tudomány

15 év börtönre ítéltek egy nyugdíjas brit férfit Irakban

Régészeti leletek csempészete miatt 15 év börtönre ítéltek hétfőn egy brit férfit Irakban – írja az MTI az AFP-re hivatkozva. A 66 éves James Fitton több műtárgyat is megpróbált kijuttatni az országból, társát, a 60 éves német Volker Waldmannt felmentették.

A bűntettéért akár kötél általi halált is kiszabhatnak, a bíróság viszont úgy döntött, hogy a vádlott előrehaladott korára való tekintettel a büntetést 15 év börtönre csökkenti.

Fitton ügyvédje közölte, hogy ügyfele fellebbezni fog a döntés ellen. A bíróság nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy Waldmannt is elítélje.

A két férfi a bagdadi al-Karh büntetőbíróság előtt jelent meg, az ügyben mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát. A nyugdíjas brit geológus Fittont és a berlini pszichológus Waldmannt március 20-án tartóztatták le a bagdadi repülőtéren, poggyászukban kövekkel és kerámitöredékekkel. Mindketten egy szervezett úton vettek részt Irakban, az utazás előtt nem ismerték egymást.

Sabah ARAR / AFP James Fitton (b) és Volker Waldmann (j) sárga ruhában.

Fitton poggyászában tíz kődarab, törött cserépdarabok és kerámiák voltak. Waldmann birtokában volt két kerámia, amelyet elmondása szerint útitársa adott neki.

A bíró ítéletében megállapította, Fitton tisztában volt azzal, hogy egy régészeti lelőhelyről gyűjtötte össze a töredékeket, és hogy a maradványok kisajátítása jogellenes. Arra a következtetésre jutott, hogy Fitton esetében fennállt a bűnös szándék. Ezt védőügyvédje cáfolta, Thaer Masszúd úgy vélekedett, hogy szélsőséges ítélet született.

A májusi tárgyalásuk megnyitóján a két férfi jóhiszeműségükre hivatkozott, és azt mondták, nem tudták, hogy a birtokukban lévő darabok régiségnek minősülnek. A párost egy 2002-es, az örökséget és a régészeti leleteket szabályozó törvény alapján állították bíróság elé. A bíróság akár halálbüntetést is kiszabhat arra, akit bűnösnek talál csempészetben vagy annak megkísérlésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik