Tudomány

Terhesen esett teherbe egy amerikai nő

Úgy esett teherbe egy texasi nő, hogy eleve terhes volt, a magzatok pedig egy hét különbséggel fogantak – írja a Live Science. Az esetet szuperfetációnak nevezik, és ritkaságnak számít.

A 30 éves Cara Winhold 2021 márciusában tudta meg, hogy várandós. Amikor öt héttel később ultrahangos vizsgálatra ment, úgy tűnt, hogy csak egy embrió fejlődik a méhében.

Mivel a nő korábban több vetélést is átélt, két héttel később ismét behívták, ekkor pedig már két embriót észleltek.

Winhold a Daily Mailnek azt mondta, az egyik baba látványosan fejlettebbnek tűnt.

Oscar Wong / Getty Images

A szakirodalomban kevés szuperfetációt írnak le, az esetek többsége olyan nőkhöz köthető, akik valamilyen termékenységi kezelésen, például mesterséges megtermékenyítésen estek át. Winhold ugyanakkor nem részesült ilyen terápiákban. Az övéhez hasonló esetek különösen ritkák, előfordulásukhoz egyszerre kell bekövetkeznie három valószínűtlen eseménynek.

Először is, a petefészeknek egy újabb petesejtet kell kibocsátania, ami általában nem történik meg, hiszen a terhesség kezdetén a szervezet olyan hormonokat hoz létre, amelyek gátolják az ovulációt. Az újabb petesejtnek aztán meg kell termékenyülnie, amire szintén kicsi az esély, mert a terhesség korai szakaszában nyálka halmozódik fel a méhnyakcsatornában, megnehezítve a spermiumok dolgát. Végezetül a petesejtnek be kell ágyozódnia, ami a már fejlődő embrió miatt szintén nem egyszerű.

Amennyiben a fenti folyamatok mind megtörténnek, akkor egy időben két terhesség alakul ki, az embriók pedig a fejlődés különböző szakaszában járnak. Ez fontos eltérés azokkal az ikrekkel szemben, akiknél a megtermékenyítés egyszerre történt. Winhold gyermekei tavaly októberben születtek meg, a fejlettebb baba picivel még mindig nagyobb, mint testvére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik