Tudomány

Egyre zöldebbé válnak az Alpok

Egy új tanulmány alapján egyre zöldebbé válik az Alpok hegyvonulata – írja az MTI. A kutatók űrből készített felvételeket elemeztek.

Az Alpok fahatár feletti területének 77 százaléka zöldebb ma, mint 1984-ben.

Sabine Rumpf, a Bázeli Egyetemen ökológusa és társai az 1984 és 2021 között az űrben készített képeket vizsgálták meg. A növényzet erős növekedése mellett 1700 méter felett a hótakaró kicsi, de mérhető csökkenését is felfedezték. A szakértőket a kizöldülés mértéke lepte meg leginkább.

Rumpf az APA hírügynökségnek azt mondta, számítottak a felmelegedés hatásaira, de egyikük se várta, hogy ilyen jelentős és kiterjedt lesz a zöldülés. A klímaváltozás következtében az Északi-sarkvidék növényezének erős növekedését már dokumentálták, a Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régióról azonban még nem készült átfogó elemzés.

James O'Neil / Getty Images

A friss eredmények alapján az alsóbb régiók klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényei új területen terjedtek el a vizsgált időszakban. Ezen kívül a vegetáció sűrűbb lett, a növények magasabbra nőnek a műholdfelvételek szerint. Az 1700 méter feletti alpesi területeknek csak egy százalékán csökken a növényzet.

„A zöldebb hegyvidék kevesebb napsugárzást ver vissza, mint a hó, így a klíma további melegedéséhez vezet. Ezek a változások felborítják az alpesi rendszert, ami fokozza a föld- és sárcsuszamlások esélyét, negatívan hat a turizmusra, illetve hó- és jégmennyiségtől függő ivóvízellátásra” – mondta Rumpf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik