Tudomány

Ókori hangszerre bukkantak Egyiptomban

John Elk / Getty Images
John Elk / Getty Images

Több száz ókori sírt tártak fel a Kairó melletti Szakkarában – írja az MTI. Az Egyiptomi Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium szerint ókori istenek bronz szobrait is megtalálták.

A 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgyak az ókori egyiptom késő korából, időszámítás előtt 500 körülről származnak. Előkerült egy kozmetikai készlet ősi szemfestéktartályokkal, valamint egy karkötő és fülbevalók is.

A kutatók egy szisztrum nevű hangszert és bronzedényeket is felfedeztek, amelyeket Isis istennő rituáléihoz használtak.

A szisztrum az ókori Egyiptomban elterjedt volt. A hangszer egy U alakú réz- vagy bronzkeretből áll, ezen találhatóak azok a fémpálcák, amelyek rázásra csörögnek.

A festett fakoporsók épségben konzerválódtak, múmiák, amulettek és fadobozok voltak bennük. Az egyik koporsóban egy papiruszt találtak hieroglifákkal, a szakértők szerint az irat talán a Halottak könyvének részleteit tartalmazza. Musztafa Vazíri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára hozzátette, a leletet vizsgálat céljával a kairói Egyiptomi Múzeum laboratóriumába küldték.

Közzétette: ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ – 2022. május 30., hétfő

A koporsókat a gízai piramisok közelében várhatóan még az idén megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják majd ki. A közeli Szakkarában az elmúlt években folyamatosan zajlottak régészeti feltárások.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik