Tudomány

Megmagyarázhatták a hírhedt kísértethajó rejtélyét

1872. december 5-én a brit Dei Gratia nagyjából 650 kilométerre járt az Azori-szigetektől, amikor megtalálták az üresen sodródó Mary Celeste-et. David Morehouse, a Dei Gratia kapitánya tudta, hogy a hajó nyolc nappal előttük indult el Olaszország felé. Amikor emberei átvizsgálták a Mary Celeste-et, csak a legénység tárgyait fedezték fel. A fedélzeten legalább hat hónapig elegendő élelem és víz, illetve nagy mennyiségű ipari alkohol volt, a hajó csapata látszólag mégis mentőcsónakba szállt.

A legénység később sem került meg, a kísértethajó története pedig azóta rejtélyes maradt. Az elmúlt 150 évben megannyi magyarázat született, van, aki szerint bűncselekmény történt, mások arra gyanakodnak, hogy valamilyen természeti jelenség állt az eset hátterében. Az egyik valószínű elmélet alapján a kapitány attól tartva, hogy a rossz időben elsüllyed a Mary Celeste, a hajó elhagyása mellett döntött. A két szivattyúból az egyik ugyanis működésképtelen volt, a hajó fenekén pedig kis mennyiségű vízre bukkantak.

Neville Mountford-Hoare / Getty Images Illusztráció.

Van azonban egy másik, kísérlettel is megtámogatott hipotézis. E szerint a fedélzeten lévő alkohol egy része felrobbant, a kapitány pedig pánikba esett, és utasítást adott a menekülésre. A probléma az, hogy eddig nem bukkantak a tűz vagy robbanás nyomaira.

Dr. Andrea Sella, a University College London kémikusa és kollégái a közelmúltban tesztelték ezt az elméletet – írja az IFLScience. A kísérletben butángázt és papírkockákat használtak, így szimulálva a fahordókat. A csapat nyomáshullám típusú robbanást hozott létre, és olyan látványos lánghullám alakult ki, amely mögött viszonylag hűvös volt a levegő.

Nem maradt utána korom, és nem zajlott égés vagy perzselés

– mondta Sella, hozzátéve, hogy a robbanás rémisztő lehetett. A kutató úgy látja, ez a legmeggyőzőbb magyarázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik